Ryhmäportfolio

Yksi olennainen osa kurssia on ryhmäkohtaisen portfolion kokoaminen. Portfolio on blogimuotoinen, ja siihen laaditaan sisältöä (artikkeleja ja kommentteja) koko kurssin ajan. Blogin painoarvo kurssiarvosanaan on 15%.

Portfolion tarkoitus on dokumentoida kurssilla tehtyjä asioita sekä tarjota ryhmälle yhteisöllinen foorumi pohdinnoille, keskustelulle ja kurssin aikaisten kokemusten kirjaamiselle, ja näin tuoda oppimiseen myös sosiaalinen ulottuvuus. On tärkeää, että sekä käsiteltävää asiasisältöä että sen omaksumiseen liittyviä kokemuksia reflektoidaan myös tarkkaan rajattuja harjoitustehtäviä vapaammissa puitteissa, jolloin huomaa helpommin, kuinka asiat linkittyvät toisiinsa ja laajempiin konteksteihin.

Portfoliossa käsiteltävät asiat

Ryhmän on käsiteltävä portfoliossaan (itse valitsemallaan työnjaolla) vähintään seuraavat asiat:

Lisäksi jokaisen opiskelijan on tuotettava ryhmänsä portfolioon:

Myös muun, vapaamuotoisemman sisällön kirjaaminen portfolioon on sallittua. Toisten kirjoitusten kommentoiminen on hyvin suositeltavaa. Kaikissa kirjoituksissa on tärkeää yrittää yhdistää opittua suurempaan kokonaisuuteen ja osoittaa ymmärtävänsä tärkeimmät asiat. Kirjoituksiin saa ehdottomasti lisätä kuvia, kaavioita ja linkkejä. Mitä enemmän omaa ajattelua vaaditun sisällön lisäksi saa vain portfolioon kerätty, sen parempi.

Portfolion luominen

Kurssin portfolion voi luoda joko haluamaansa julkiseen palveluun, kuten vaikkapa Wordpress.com tai Blogger. Vaihtoehtoisesti porfolion voi perustaa Aallon omaan blogipalveluun blogs.aalto.fi.

Yleensä ryhmän kaikkien jäsenten on luotava ensin palveluun tili, jos ei sellaista jo omista. Tämän jälkeen yksi ryhmän jäsenistä luo yhteisen blogin, johon muut ryhmän jäsenet lisätään.

Muokatkaa portfoliostanne mielekkään näköinen, mutta selkeästi jaoteltu. Kaikki tekstit tulee merkitä tagein. Tekstejä kannatta jakaa arvostelun helpottamiseksi kategorioihin (OLO, Harjoitukset jne.). Käyttäkää tekstien allikirjoituksissa myös selkeästi sellaisia nimiä, jotta teidät voidaan helposti yhdistää teksteihin. Kaikki muut portfolion ulkomuotoon tehtävät valinnat ovat vain teidän mielikuvituksenne rajoittamia! Heti kun tiedätte missä osoitteessa portfolionne tulee olemaan, ilmoittakaa se oman ryhmänne tutorille.

Portfolion arviointi

Portfoliolla on kaksi takarajaa: välipalautus 27.10.2013 ja varsinainen palautus 18.12.2013. Välipalautukseen mennessä portfoliossa on oltava artikkelit kaikista siihen mennessä käydyistä asioista (OLO -tapaukset tapaukseen 3 asti, harjoitustehtävät tehtävään 3 asti (tulee kiire). Siihen mennessä tehtyjen artikkelien perusteella tehdään väliarvostelu, ja ryhmät saavat palautetta senhetkisistä portfolioistaan.

Välipalautuksen tarkoituksena on varmistaa, että ryhmä reflektoi kurssin etenemistä sen aikana ja antaa palautetta, jotta mahdollisilla parannuksilla voitaisiin yrittää vaikuttaa arvosanaan.

Portfolio arvioidaan kahdessa osassa - ensimmäinen osa koostuu ryhmäkohtaisesta suorituksesta ja toinen henkilökohtaisesta panostuksesta. Kummankin osion painoarvo on portfolioarvosanasta on 50%.

Ryhmäkohtainen osa. Tässä osassa arvioidaan portfolion laatua kokonaisuutena. Teksteistä arvioidaan seuraavat pakolliset kokonaisuudet:

Kukin osio arvostellaan asteikolla 0–10 pistettä. Arvostelussa otetaan huomioon kirjoitusten sisältö, kattavuus, kieliasu ja tyyli. Osiosta muodostuu kokonaispistemäärä 0–30 pistettä, joka on jokaiselle ryhmän jäsenelle sama.

Henkilökohtainen osa. Tässä osassa arvioidaan opiskelijan henkilökohtaista panosta ryhmän portfolioon. Huomioon otetaan edellisessä osassa mainittujen kirjoitusten lisäksi mahdolliset muut (asiaan liittyvät) kirjoitukset. Arviointiperusteina on edellisessä osassa mainittujen lisäksi kirjoitusten määrä. Henkilökohtainen osa arvioidaan asteikolla 0–30 pistettä seuraavasti: